Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü ile Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Arkeoloji ve Etnoloji Bölümlerinin Ortak Yürüttüğü Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü ve Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Arkeoloji ve Etnoloji Bölümlerinin birlikte yürüttüğü arkeolojik kazı, Moğolistan’ın Harhorin şehri, Ovor Havstal bölgesinde Altaş Yatırım Danışmanlık AŞ.nin sponsorluğunda başladı. 5 Haziran 2019 tarihinde, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Arkeoloji ve Etnografi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Erdenebold Lkhagba Svren ile Kâtip Çelebi Üniversitesi, Türk İslam Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Anıl Yılmaz’ın yönetiminde başlayan arkeolojik çalışmaların 20 Temmuz 2019 tarihine kadar devam etmesi planlanmaktadır. Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü öğrencilerinin de katıldığı kazı, Uygur dönemine ait kurganların bulunduğu bir vadide yürütülmektedir. Aynı vadi daha önce Moğol – Çin arkeologların yaptığı kazı çalışmalarına da sahne olmuştu.
Yapılan kazının literatürde çok bilinmeyen bu tip kurganların daha iyi tanınmasına ve Uygur dönemi ölü kültü ile geliştirilmiş mimariye katkı sağlayacağı düşünülmektedir.